Debriefing metoder

Jag har nu återkommit från lajvet Lilla Lugnet och någorlunda återhämtat mig emotionellt efter att ha varvat extas och misär i fyra dagar. Så jag tänkte skriva lite om hur man debriefar efter lajv, vilket är en väldigt viktig process att gå igenom. Jag vill påpeka att det är olika för olika personer och olika beroende på vilket lajv man har varit på och vilka känslor man har gått igenom och alla har egna sätt att göra det på.

För den oinvigde är debriefing alla metoder man använder för att rolla av och känna sig säker i sig själv igen. En del lajv tillhandahåller egna debriefingmetoder andra jobbar inte alls särskilt mycket på det här. Jag tar mest upp saker som man som individuell deltagare kan göra, det finns naturligtvis massor av andra saker som en arrangör kan göra.

Sedan vill jag säga om det är några ickelajvare som läser det här att det inte är så illa som det låter, dåligt debriefing leder inte till att folk blir galna och mentalsjuka även om det kan låta så, utan det är mer så att när ens kropp har gått igenom hårda emotionella saker kan man behöva ta tag i det och det här är några sätt man kan göra det på.

 

  • Introducera dig

En jättebra sak att göra är att lära känna personer som har varit viktiga för ens roll på lajvet, presentera dig med ditt rikliga namn och bete dig som dig själv kommer att hjälpa både dig och den andre lajvaren.

 

  • Prata om lajvet

Många lajv slutar väldigt abrupt och man får kanske en halvtimme på sig att prata med folk innan man måste springa iväg och packa ner sitt tält, men ibland så finns det en del tid att prata om lajvet, reda ut saker och få reda på vad som egentligen hände. Ta den här möjligheten att förstå de andra karaktärernas handlingar och lär känna dem mer. Försök att hinna med alla som var viktiga för din karaktär, det kan bli jobbigt om man inte hinner och man mår dåligt av det.

 

  • Prata om andra saker

Ibland efter ett lajv så måste man tala om annat än det man har gått igenom, det är en jättebra ide att helt enkelt bara snacka om vanliga saker, om ens vardagsliv eller om vad som helst förutom lajvet. Detta är särskilt sant om man har en massa tid på sig, vilket jag tycker att man bör ha, så att man hinner ha djupa, långa samtal med varandra utan att känna sig stressade.

 

  • Skriv om lajvet

Att sätta sig ner och beskriva vad som har hänt och hur man känner inför det är ett jättebra sätt att distansera sig till vad som har hänt och förstå vad man egentligen har gått igenom. Ibland så utvecklar karaktärer egna undermedvetanden och det kan ta en stund att inse hur de tänker hela tiden och att skriva om det kan hjälpa stort. Skriv dagbok, ett facebookinlägg, en blogg post, vad som helst kommer förmodligen att hjälpa.

 

  • Skriv som din karaktär.

Att få ut sin karaktärs egna känslor i kanske ett brev, en dagbok eller en tidningsartikel är ett bra sätt att själv förstå vad man har gått igenom. Förutom att man får coola props till nästa lajv så kan det hjälpa att få komma tillbaka lite i lajvärlden och vara sin karaktär för en stund och på sätt kunna långsamt komma tillbaka till sig själv.

 

  • Facebook

Gå med i lajvgruppen, adda nya vänner, prata om lajvet håll kontakt, inte bara är det ett bra sätt att skaffa nya coola vänner på utan det är väldigt praktiskt om man känner att jag måste få prata med den där tjejen från det där lajvet och då kan man lätt få kontakt. Plus att man ofta blir väldigt stöttat om man faktiskt behöver prata ut om lajvet.

 

  • Möts

Om det blev lite kort efter lajvet och du känner att det finns en särskild person du måste få tala ut med så bed att få göra så, ni måste inte bli bästa vänner för det (även om man allt som oftast blir god vän med andra lajvare bara genom att spela mot dem) men de flertal lajvare ställer upp på att hjälp till och chansen är stor att hen känner samma sak.

 

 

 Det viktigaste är egentligen att man känner att man är klar med sin roll och dess relationer och att man kan rolla av utan att känna att man måste få diskutera mer. Självklart är det svårt att säga exakt när man har rollat av klart och ofta så fortsätter man att rolla av länge efter det att man har slutat lajvet. 


Loppisfynd!

Idag var jag och min kära syster på det årliga Lolitaloppisset och fyndade. Det var massor av folk och riktigt trevlig lokal. Förra året i Stockholm så köade vi i två timmar för att få komma in, men i år var det stort nog att alla kunde vara inne samtidigt och det varingen kö alls! Det var till och med stort nog för att kunna ha en modevisning som var både rolig och informativ. Det var kul att se att många ickelolitor kom dit, en del ditsläpade av kompisar, men även många unga som verkade intreserade av stilen, men som inte hunnit/orkat eller haft råd med det innan. Jag hoppas att det blev inspirerade och hittade något fint att köpa. Man kan ju bara köpa en rosett eller en blus om mani nte vill spendera så mycket pengar i början eller inte är rikigt säker om man vill börja med stilen. Jaja, nog om detta nu till mina fynd!
Inocent world strumpor, helt bedårande i råse med råsa och gula blommor, kan inte vänta med att få använda dem!
Huvudband från innocent world tror jag, den är omärkt så jag är itne säker, bedårande är den i alla fall. Rosetten är avtagbar.
Headdress från victorian maiden, rosetterna är avtagbara. matchar min babyklänningen perfekt!
Strumpor från Metamorphose Temps De fille, passar även de min babyklänning, så söta!! ^^
Det enda jag itne rikigt hittade var en mörkröd huvudbonad, vill så gjärna hitta det, jaja, det får väl gå ändå^^'
Bonus! För ett tag sedan hittade jag den blekrosa boleron på emmaus, jag sydde på ett band och har sen dess använt den mycket med lolita. idag hittade jag den vita, samma modell, på myrorna! De är söta, enkla, går att tvättas och mycket användbara så jag är jätteglad att jag hittade den! Om det finns i andra färger är jag mkt intresserad förövrigt....
Allt som allt var det en mycket lyckad dag och jag är väldigt glad över det jag har införskaffat.

RSS 2.0