OOTDO

Jag var och handlade med min syster igår och köpte av någon underlig anledning saker, men är det fettisdag så är det!
 
Rosett: Gjord av mig
Pälskrage: HM
Bolero: Emmaus (HM)
Kjol: Gjord av mig
Strumpor: Innocent World

Viking-lolita!

Märket Ergi av Piratessan har nyligen släppt denna fantastiska klänning med matchande rosett för reservering. Som lolita och allmänt historienörd så kan jag inte sluta fangasma över hur awesome det här är!

Klänningen är gjord i bommul, och är i allmänhet en väldigt simpel och enkel lolita design, inga mil av spets, inga överdådiga rosetter och en vanlig överdel med axelband och shirring därbak. Detta är dock något positivt, för dels ger det mycket till den allmäna vikingkänslan att allt OTT (over the top-lolita) är nedtonat eller borta, men det ger också mycket mer fokus på trycket. Jag vet att det är en väldigt liten bild och det är ingen närbild på trycket, men gå in på länkarna nedan och kolla för herregud vilket fantastiskt vackert tryck! Det är Oden på Sleipner, jag skulle visserligen ha föredraget Loke eller Frigg, men man tager vad man haver och detta är så coolt.

Trycket finns i tre färger, grått, benvitt och rostrött, med det roströda som min klara favorit. Man kan köpa klänningen som den är, med fibula (!), och med pärlor på. Bandet runt midjan, axelbanden och fållen är dekorerade med runor och det går band i kontrasterande färger längs fåller och vid bysten. 

Förutom att den i sig är så otroligt fin och med så vackra färgkombinationer så gör det mig glad att vi har en levande tradition av att uppskatta våran egen historia. Jag vet att jag nu beger mig ut på osäkra vatten när man börjar tala om nationalism och sveriges coola historia så jag tänker inte säga mer om detta av risk att bli lynchad av internet (den läskiga delen alltså, arga anti-rasister blir jag gärna lynchad av). Men gode gud vad jag älskar när olika nördiga delar av mitt liv kolliderar med varandra! Sedan finns det ju också att ta i beaktelse att asatron faktiskt är en levande religion som fortfarande finns och är verksam, men  det moraliska dilemmat löstes snabt genom att meila till Samfundet forn Sed Sverige (f.d Sveriges asatrosamfund) och fråga och de har inga problem med det^^

Så för att sammanfatta, så glad över detta och i allmänhet är det trevligt att äntligen få kombineta det här

 
med det här
 
 

Klänningen kan reserveras här och rosetten här

 Bilden på klänninegn tillhör ergi.

 


Ransome, Arthur; Swallows and amazons

Böcker lästa: 46

Böcker kvar: 54

 

 

 Utkommen 1930

Handling Boken handlar om fyra barn i varierande åldrar, John, Susan, Titty och Roger Walker som ger sig iväg i en båt till en ö under sommarlovet. Där ska de bo några dagar, klara sig själva, fiska och laga mat. De är dock inte de enda personerna som vill åt ön då de snart märker att två flickor, Amazonerna Nancy och Peggy, också vill vistas på ön. Och det är ungefär hela boken, lite allianser, nattliga utfärder och tjuvar slängs in men för det mesta är det sex barn på en ö som leker. De har föräldrar i närheten, de får mjölk från bonden och Amazonerna måset vara hemma till middagen.

Karaktärer Underbart brittiska barn är underbara, det är så svårt att inte dra kopplingar till Narnia här för de är så mycket Peter, Susan, Edmund och Lucy, med undantaget att Titty är mycket coolare än Lucy, men hon har inga religiösa uppenbarelser så det kanske jämnar ut sig. Nancy och Peggy, är redigt coola tjejer som aldrig faller in i någon tjejroll, vilket Susan väldigt ofta gör.

Språk Det är som att läsa Narnia, fast utan all fantasy, vilket naturligtvis gör det lite sämre, Narnia är självklart en bättre bokserie, men det gör det också till en alldeles underbart brittisk bok med alldeles underbart brittiska barn som huvudpersonerna. Jag vet inte om det är allt fokus på mat, eller artighetsregler eller om det är något med den brittiska humorn, men man blir bara charmad från sida ett.

Swallows and amazons har en bekymrande låd dos av dansande jesuslejon…

Slutsats ja, du borde läsa den här boken, verkligen, det borde du, den är lättläst och roligt och väldigt brittisk, plus att när du är färdig finns det en hel hög med böcker i samma serie kvar!

4.5 Awkward lolita miner av 5!

 


Kolla änligen en bok som jag tycker om! Det trodde du inte!
 

RSS 2.0