Se ditt vita privilegium! En lista.

Så det här med vitt privilegium är ju krångliga grejer. Särskilt om man råkar vara som jag, född och uppväxt av akademiker, utan en endaste icke-vit kompis (en svensk en fjärdedels korean räknas inte), feminist, emot homofobi, fetma-fobi och sexism, allmänt trevlig och mysig typ och absolut INTE RASIST! Skulle jag? Jag har väl ALDRIG MOBBAT EN SVART i hela mitt liv? Jag skulle behandla en muslim precis som vem som helst, jag DÖMER INGEN!  Jag är ju KVINNA, hur skulle jag kunna förtrycka någon när jag redan är så förtryckt skälv?

 

Och så kan man fortsätta tänka i trygg förhoppning om att ingen kommer att motsäga en. Om man nu överhuvudtaget behöver förklara att man inte är rasist. Men det är du, nästan helt säkert är du rasist, förmodligen inte medvetet, förmodligen tror du som jag att du är en hyvens person, men förmodligen har du också fel.

 

Först en lite förklaring för att du ska slippa få kaffet i halsgropen när jag kallar dig rasist. Med rasist menar jag INTE en nynazist som sparkar svarta i huvudet och förnekar förintelsen. Med rasist menar jag en person som är en del av det förtryck som riktas mot icke-vita, det kan innebära allt från att klä sig i en sexig indiankostym på halloween till välja att sitta bredvid en svensk istället för en irakier på spårvagnen.  Oftast består det av väldigt små saker som kanske verkar oviktiga men som tillsammans bygger upp ett massivt förtryck som disskriminerar icke-vita dagligen.

Innan jag börjar vill jag också påpeka att jag är vit och inte på något sätt hävdar att jag vet något om vad jag håller på med, jag har ingen röst i den här debatten och kommer inte försöka övertyga dig om något, det vill jag istället att dessa sidor gör.

 

 photo 9f2020f5-9498-44b6-a249-69cb0c85adbd.jpg 

 

Det här är en väldigt bra sida att allmänt hänga runt på,  den handlar om allt från vardagssaker till väldigt allvarliga händelser som visar på vitt privilegium och är väldigt enkel om lättsam att läsa.

     

                                   photo Bild4.png

 

När du lärt dig lite om vad vitt privilegium kan vara så kanske du vill utbilda dig lite mer och då är den här sidan jättebra på det, här finns sida upp och sida ner om vad rasism är, hur du låter bli att hålla på med det och vad en bra allierad är. Här kan man hänga länge och bara läsa på och är en bra sida att komma tillbaka till om man känner sig förvirrad.

 

 

   photo Bild7.png

 

Nu kan vi gå vidare till lite krångligare saker, personer med olika ursprung hur har de det egentligen. Den här sidan är ett väldigt bra hjälpmedel om man vill ha svar på den frågan.

 

Och tillslut så kan vi gå in på lite specialsidor som jag gillar

 

   photo e6847e60-60ea-4d40-b48d-e4a6430fe3c2.jpg

Om Afrika och hur krånglig syn många vita har på kontinenten, om vitt räddarideal, fattiga svarta barn och hur man egentligen ska förhålla sig till lerhyddor. Mycket informativ sida som verkligen fick mig att inse hur mycket dumt man har tänkt.

 

 photo Bild11.png

 

Typ samma sak som this is not Africa fast om nordamerikanska indianer, varför just indianer? För att modden Digatisdi är awesome, därför. Varning för otroligt rasistiska halvnakna tjejer.

 

 photo Bild12.png

 

 

En tumblr om hur det skulle se ut om kända film- och tv-stjärnor var icke-vita, mest rolig, men ändå lite alvarlig.

 

Hoppas att du har lärt dig något och om inte annat så här är en  ickerasistisk drake. 

 
 
 
 

Är män fula?

Med förbehållning för:

- Jag har inte faktiskt undersökt detta på ett vetenskapligt sätt, inte heller har jag läst någon annans undersökning av det utan jag går helt på mina och delvis andras upplevelser som inte nödvändigtvis måste representera befolkningen eller ens majoriteten av befolkningen.

- Jag använder även ordet “man” som en person med en mans kropp och “kvinna” som en person med en kvinnas kropp, oavsett faktisk könstillhörighet.

- Samt om du är man (eller kvinna eller nått annat, men främst män) och inte håller med, så förklara gärna varför, jag är idel öra!

 

Så jag har märkt en väldigt skum grej när man talar med heterosexuella män, de tycker inte män är särskilt snygga. Detta låter kanske inte så märkligt och det skulle inte heller jag tycka om det inte var för att de drog det till att ingen tycker att män är snygga. Alltså att kvinnor av naturen är vackrare än män och att det inte har med deras läggning att göra utan att det faktiskt rent objektivt är så. Nu kan man ju tycka att det kan man väl inte avgöra om man bara är attraherad av kvinnor, då måste man ju vara ganska biased, men de hävdar bestämt att så är det. Vilket fick mig att tänka på ett par saker.

 

Det är ju inte direkt en hemlighet att kvinnor är mer exploaterade i media och typ överallt som vackra och sexiga medans män ses som subjekt som gör saker, se t.ex Men are strong, Women are pretty. för mer om det, och det är väl inte helt galet att anta att de allra flesta människor är mer vana vid att se kvinnor som objekt alltså som vackra än att se män i samma situation. Vi är helt enkelt inte så bra på att se män som något att titta på och bedöma ur en snygghetsskala. Trots det så finns det ju en massa kvinnor, mer än 90 % av oss i alla fall, som faktiskt tycker att män är snygga nog för att de ska vilja bli ihop med dem, ligga med dem och bo med dem i större delen av sina liv. Och innan du undrar, nej det är inte så att alla kvinnor är lesbiska, men gör vad de måste göra och skaffar barn med en man för artens överlevnad, tro mig, jag har folk på insidan.

 

Det här med kvinnlig sexualitet. Inte nog med att vi är vana vid att se kvinnor som objekt och män som subjekt, kvinnors och mäns sexualitet ses på väldigt olika sätt. Mäns sexualitet ses som något självklart som man egentligen aldrig behöver diskutera, något naturligt och sunt. Kvinnors sexualitet är farlig och jobbig, eller i bästa fall bara humoristiskt. Jag skulle kunna gå in i sjukt mycket detalj här och det skulle krävas typ en hel blogpost till (om inte flera) men jag tänker anta att ni är på och åtminstone fattar nog för att hänga med även om ni inte håller med.

I alla fall, i ett sånt samhälle så kommer man inte se filmer med scener där kameran långsamt arbetar sig över en naken mans kropp där det är meningen att han ska se sexig ut. Män kommer inte att tänka på sig skälva som sexiga eller se det som något att leva upp till. Kvinnor däremot är bombarderade av sådana bilder och ser det därför inte som något konstigt om en kvinna ses som sexig, de faller sig ju helt naturligt även om inte kvinnorna i sig vill ligga med kvinnan.

 

Jag har dock aldrig hört en heterosexuell kvinna tycka att kvinnor är snyggare än män, så helt lurade är vi inte.

Men håll med om att det är synd att vi lever i ett samhälle är en man inte kan göra grejen när man går ner för gatan i kort kjol och högklackat och ser riktig sexig ut och alla tittar på en och en kvinna inte kan arbeta med ett spett omringad av beundrande skaror.

 

Typ såhär

  
 

 

 

Så som slutsats kan jag säga att bara för att du inte tycker att män är snygga så innebär det inte att andra inte tycker det och tur är väl det.

 

Bilder kommer från

http://www.sxc.hu


RSS 2.0