Kön, sexualitet, Eon och Thalamur del 2

Så hur ser jag på ickeheterosexuella, ickecis-personer i Thalamur? Tja, Thalamur är ett rätt så öppet land om man tillhör medborgarna (5 % av befolkningen) egentligen så finns det jättestrikta könsregler, men om en medborgare vill göra något könsöverskridande så är det inga problem.

 

Sidan 74 i boken om Thalamur

I kapitlet krigsmakt, kvinnliga soldater

Om kvinnor i armen

’Enligt… så anses inte kvinnor lämpade att vara soldater. Detta gäller dock inte medborgare, dessa anses ha rätt att välja den väg de önskar i livet…’

 

Därför har jag infört ett nytt headcanon åt mig (och vemsomhelst som är intresserad). Thalamurs medborgare är helt accepterande av alla sexualiteter, romantiska läggningar och kön. Eftersom det viktigaste för medborgarna är den vetenskapliga förståelsen och den personliga utvecklingen som människor så spelar det ingen roll vem man ligger med eller vad man kallar sig skälv.

 

Inom Thalamur finns en filosofi om själens utveckling där två av de saker som är skadliga för utvecklingen är uppfostran och mänsklig samvaro. En av de positiva sakerna för utvecklingen är djuriska instinkter (sid 60). Av detta tycker jag mig kunna tolka in rätt snyggt att det är dåligt med saker som människor försöker tala om för oss att vi är, medans det är bra att göra det som känns rätt, oavsett vad samhället tycker. Thalamur drar det något för långt i att man helst inte ska ens umgås med människor, men poängen med detta är itne att Thalamur ska bli ett idealsamhälle, så det får gå.

 

I och med detta presenterar jag er nu med lite nödvändiga ord och fraser på thalaska.

 

Vad är din läggning?  Omhe enge vum farchi

Jag är homosexuell panromantisk. Phar enge ahlklhemes koshisinger

 

Romantisk läggning Sing

Sexualitet Lheme

Läggning (sexuell och romantisk) Farchi

 

Asexuell Vohlhemes

Pansexuell Koshilheme

Homosexuell Ahlklhemes

Heterosexuell Fhesilhemes

 

Aromantisk Vohsinger

Panromantisk Koshisinger

Homoromantisk Ahlsinger

Heteroromantisk Fhesinger

 

Och sevre som hen, likt sever (han) och sevra (hon)

 

 

Värt att notera

 

Inga ord för trans* finns med, jag har alltför dålig koll för att våga mig på något sådant tyvärr. Återkommer kanske när jag utbildat mig, Thalamur är förstås accepterande av alla kön och könstillhörigheter.

 

Det finns heller inget ord för bisexuell/biromantisk då detta kräver att man har ett synsätt där man har två kön. Att säga att man är bi i Thalamur är som att säga att man av alla djur som finns tycker om båda.


Kön, sexualitet, Eon och Thalamur del 1

 I alla eonböcker jag någonsin har kollat i, vilket är alla som någonsin har gets ut, så har jag inte någongång mig veterligen stött på någonting ickeheterosexuellt. Aldrig har det ens hintats om att någon inte skulle vara heterosexuell, det pratas inte om något land där det är accepterats, det står inte ens nått om ett land där man hatar folk som inte är hetero. Nu kanske jag har varit slarvig och jag har inte läst alla eonböckerna i år precis så jag kan säkert ha missat något, men ändå. Om de talar om det så gör de det uppenbarligen inte nog. Och jag behöver väl inte tala om att det inte finns några trans* personer heller….
 
 
Fallstudie- Thalamur, Kim Vässmar et al. 2006
Jag kan ju nämna att förutom Kim som har ett könsneutralt namn så har alla som gjort boken manliga namn.
 
Jag har nu läst hela boken minst en gång och massor av delar av den jättemånga gånger och det jag har hittat är detta
 
Sidan 59
Giftermål
'Giftermål är en handling som binder man och kvinna till varandra’
Detta kan ju absolut tolkas som att det är ett heteronormt samhälle, men det är också det ända det står om det.
 
Sidan 63
Under mytologiska väsen
’Den vilda dansaren En nyckfull varelse som byter utseende och kön närhelst den önskar’
Magiska icke-binära väsen gills knappt, men något mer behövdes på den här listan.
 
Som ni kanske förstår så är jag inte helt pepp, detta är bara 7 år sedan, jag var 17 när den här boken släpptes. Då trodde jag att jag var heterosexuell och jag menar inte att jag hade kommit ut tidigare om bara eon hade inkluderat asexuella, men det hade varit coolt om mitt rollspel skulle kunna inkludera mig. Det finns inte ens dåligt porträtterade hbtq+människor, det finns inga! Eon, ni borde veta bättre. Jag orkar inte gå in på eons kvinnosyn just nu, de har försökt, men de kom inte så långt och böckerna kallar mig för han hela tiden.
 
Seriöst, vill man skriva om tjejer på ett bra sätt, så ta in lite tjejer som konsulter, tro inte att du kan fixa det skälv om du är en vit man, för du kan inte, inte utan hjälp.

Thalaskiska

Jag har en tendens att nörda ner mig i saker som är helt ovidkommande.
Därför har jag nu fösökt göra Thalskiskan till ett vettigt språk (någorlunda). För den oinsatte så är detta ett conlang (constructed language, alltså hittepåspråk, typ som alviska) som talas ac folket i det lika påhittade landet Thalamur i rollspelet Eon. Min dåliga ursäkt är att jag leder ett rollspel som utspelar sig i Pereine, där man mest talar thalaskiska, men vi spelar på svenska, så.. slut på förklaringar!
 
Thalaskiska är ett väldigt outvecklat språk, i Thalamur-boken finns uttalsregler, ett alfabet och en halv sida glosor. Ingen grammatik och inga fraser, jag vet till exempel inte alls hur man hälsar på Thalaskiska, något som kanske är viktigare än att kunna säga hall.Jag vill bara påpeka att i visa endra böcker till eon, typ alverna så finns det både hälsningar och förolämpningar vilket är mycket mer användbart rent spelmässigt (samt roligare att kunna nörda in sig på)
 
Det här med glosor är ju egenetligen bara användbart om man har typ ALLA glosor man skulle kunna tänka sig att kunna använda någonsin, vilket man ju inte har i en kort glislista. Jag httade dock en sida vid namn http://tideofthunder.wikia.com som jag inte riktigt vet vad de håller på med, men det verkar vara någonsorts sida för en rollspelsgrupp som hittar på en massa roliga äventyr och skriver om det på internet. Där fanns det lite fler glosor samt.... grmmatikregler! Tre stycken iallafall. Jag bestämde mig för att jag gillar två av dem då de tredje var fånig och könad. 
 
Plural är ändelsen -ti.
Bestämd form, prefixet et-.
 
Sedan lade jag till ett till pronomen, sevre som betyder hen och bestämde mig samtidigt för att Thalamur som är ett ganska jämställt sammhälle om man är borgare naturligtvis inte har några problem med icke-binära könsidentiteter eller icke-hetereo läggningar för den delen. 
 
Slutligen så bästämde jag mig för att hitta på två mycket användbara fraser
 

Jag är av ätten Harim - Phar enge tha etrima Harim

Var hälsad - Inda xebefel

Är det här början på ett projekt eller bara en kul engångsgrej? Vem vet, iallafall inte jag!

RSS 2.0