Tabell för gigantiska palats.

I kampanjen jag nu spelleder med Eon så har det uppstått vissa spelledarproblem i och med att äventyret utspelar sig till största del i ett jättestort palats. Då jag vill kunna improvisera lite samt är lat så har jag inte ritat några kartor över palatset, utan jag tar det som det kommer. Dock så är det inte alltid så lätt att snabbt komma på vilket sorts rum spelarna just gick in i. Oftast så är det ju inte så viktigt för spelet vilket rum de gick in i så länge det var ett plot-oviktigt rum, men det blir väldigt tråkigt att alltid säga att det var en korridor eller ett sällskapsrum, så därför har jag gjort denna fina tabell.

 

Tabell för rum i ett fint medeltida fantasy palats.  T20

 

1 Matsal

2 Bibliotek

3 Korridor

4 Laboratorium

5 Städskrubb, loot finns här, om man gillar sopborstar.

6 Sällskapsrum

7 Sovrum

8 Kök

9 Personalrum

10 Vapenkammare, loot finns här.

11 Rökrum, det luktar mycket illa här, har man otur så är det hallucinogena saker som har rökts.

12 Taket, spelarna har öppnat en dörr som leder rakt ut på taket, om det är otroligt så leder den ut på taket över en balkong.

13 Innerträdgård

14 Balkong

15 Hemlig gång bakom väggen, används av tjänstefolk samt lömska typer, t. ex. rollpersoner

16 Klädkammare, mängder dyra och snygga kläder hänger längs väggarna.

17 Hall, som i där man är när man just kommit in i ett hus.

18 Ut ur huset

19 Kapell

20 Hall, som i stort snyggt rum utan annat användningsområde än att det är stort och snyggt.Nörderi


Eon - HBTQ och feminism

Jag har börjat spelleda Eon igen, vilket är ett av de första rollspelen jag ägde och spelade. Det har alltid haft en särskilt plats i mitt rollspelarhjärta som ett roligt fantasyspel med genomtänkta kulturer och en tanke om att det ska vara jämställt genom hela spelet. Så nu när jag har börjat spelleda igen så var jag förstås tvungen att gå igenom lite saker för att se hur bra spel det egentligen är ur ett jämstäldhetsperspektiv. De böcker jag hade tillgång till under den här analysen var ’Spelarens bok’ grundboken för att skapa en karaktär och ’Geografica Mundana’ geografiboken över rollspelsvärlden. Dessa böcker kom senast ut 2004 och 2002, jag vet inte vilka utgåvor det var jag tittade i, så saker kanske har ändrats, men den jag har är som tidigast köpt 2004 så de bör vara dessa utgåvor.

 

Jag vill också säga att jag älskar Eon, jag älskar regelsystemet och de noggranna kulturbeskrivningarna, men det gör inte att jag inte kan se vad som är fel med spelet.

 

HBTQ

Inget, precis inget som jag kan hitta. De talar inte ens om att det finns några lagar emot samkönad kärlek någonstans, så i Mundana är HBTQ inte förbjudet, det finns inte? Ok, kanske lite mycket att tro att ett rollspel ska hålla på med (i alla fall ett stereotypt fantasy-rollspel).

 

Kvinnor

I Eons värld finns det en massa kvinnor faktiskt, fast det skulle man inte kunna tro om man läste spelarens guide, alltså boken som ska berätta för en spelare hur hen ska göra sin rollperson.  Av 87 klart könsbestämda personer illustrerade i boken är  73 män och 14 kvinnor, alltså 84% män mot 16% kvinnor, inte helt rättvist kan man tycka. Och bilderna med mänga män ser för det mesta ut så här:

 

 Ifrån Spelarens bok, sida 195

De ända bilder med mer än en kvinna är de som är på huvudpersonerna i en ramberättelse i boken. Ja, och den här då:

 Spelarens bok, sida 211

 

Men, det är ju bara i världen, om man gör en egen rollspelsperson så är det ju mycket lättare att göra en bra och feministisk tolkning eller hur? Ja, förutom det där med att spelet ständigt refererar till både spelaren, spelaren och karaktären som ”han”. Jag inser att detta var innan man kom på “hen”, och de skriver att man får välja vilket kön man vill på sin karaktär, men man känner sig inte direkt välkommen som tjej.

 

Och om man kolla på Geografia Mundana så blir det inte bättre. Det finns 19 länder beskrivna, vilket är de största och vanligaste länderna att spela i, av dessa är tre stycken patriarkala och två matriarkala. Tre är uttalade jämställda och resten, elva stycken är ospecificerade, kanske står det mer i böckerna om de specifika länderna, men det är mer än vad jag vet.

 

Av 12 uttalade statsöverhuvuden så är 3 kvinnor och 9 män, de övriga har råd som styr dem eller har ingen ordentlig ledare.

 

Så vad kan jag säga om det här hittills? Är det ett perfekt spel? Absolut inte! Är det värt spela? Ja! Det har så mycket fina grejer med sig, men jag får skriva om det nån annan gång, om jag fortsätter med den här spelgruppen kommer jag säkert att vilja skriva mer om det.

 

Om någon undrar så är vi i Pereine och försöker hitta ett gömt testamente via arga misslor, uttråkade städerskor, möjlig homoerotik och en massa analfabeter.


Underkjol!

Underkjol!

 

Efter mer än ett år med tragisk underkjolslöshet fick jag idag äntligen en ordentlig underkjol. Den är vit , fluffig och jord av drömmar och kaninönskningar…. jag menar organza och bomull. Och den är magisk, man går från det här.

 

Ganska söt och glad till…

 

 

Jag bor i ett moln! 

 

Man kan klart se en ökning i söthet, men även i gladhet, om man jämför ansiktena kan man helt klar se att man blir gladare av att ha en underkjol på sig.

 

  
Utan underkjol        Med underkjol
 
Mina vetenskapliga studier visar därför på tydlig resultat för att underkjol ökar ens välbefinnande, gullighet och man mår bra i största allmänhet. Det var allt för mig denna gång mer vetesnkap kansek kommer i frmatiden (förmodligen inte)

Jesus, återkomsten.

Jag har spenderat alldeles för mycket tid den senaste tiden med att lära mig om forntida gudomar och det har fått mig att tänka på min egen gudssyn. Jag är alldeles för vetenskapligt lagd för att tro på en gudom som rider på ett djur eller har någon särskild växt som symbol, men jag är mycket medveten om symbolers effektivitet och relevans.

   När Jesus kommer tillbaka så antar jag att han kommer vilja att jag känner igen honom och därför så borde han använda symboler som jag förstår och känner samhörighet med. Naturligtvis betyder detta att han kommer se annorlunda ut för alla, så att alla ska fatta att det är Messias, oavsett religion.

   Jag vill notera att jag från och med nu talar m Jesus som en del av Gud, en helig kraft och inte nödvändigtvis den där historiske mannen från Nasaret. Exakt hur jag ser på Jesus idag kan vi ta en annan gång, men viktigt just nu är att inte tänka så mycket på den fysiske Jesus i den här texten. Jag kommer därför säga hen om Jesus från och med nu.

  Så Jesus kommer åter i all sin härlighet, hur ser det ut för mig? Jo, ungefär så här.

 

Det börjar med att himlen täcks av tjocka moln och allt blir mörkt. Plötsligt spricker molntäcket upp och ljus skimrar ner. En hord av cherubimer. Lejon med vingar, väller framgenom molntäcket, de är små och knubbiga.

 

 Så här, fast sötare och knubbigare, och utan random halvnakna män.
 

Mitt ibland dem står Jesus på en gyllene vagn dragen av två lejoninnor med man. Messias har en kvinnas form, hen ser ut att vara runt 40 och är stor och tjock. Hen har mörk hy och hår, utseendet verkar vara arabiskt. Henoms stora mage har märken efter födslar, de ser ut som ränderna på den tiger som gudinnan Durga ibland rider på.

 

 Durga med sin fina tiger.
 
 

 Hen har på sig en kjol en kaunakes, gjord av ull, tovat för att se ut som päls, likt dem i Mesopotamien.

 Kaunakes, till höger Enheduanna
 

Henoms fötter är bara och på henoms huvud vilar en slöja, fasthållen av en stor guldkrona. Likt Cybeles är den som en mur som beskyddar Messias och den pryds av ädla stenar samt ett svart kors.

 

 Cybele, när män kastrerar sig till ens ära vet man att man gjort något rätt.
 

Huvudduken är i siden och blå som Jungfru Marias, broderad med guld och rött, symboler för solen och fertilitet.

 

 

Hennes hår är flätat som de gamla prästinnorna, likt Enheduanna och hennes medhjälpare. Runtom hennes ena arm är en orm lindad, en symbol för visheten och Gudinnan Asherah.

 

 
 
 

Hennes andra arm är höjd och i handen vinns en gyllene dolk. Men den är inte höjd i vrede, utan i triumf. För detta är dagen då kärleken segrar. Hen är skönhet, styrka, kraft och upprättelse, hen slåss för de utsatta och upphöjer de ringa.

 

Typ så, jaja, man kan väl få drömma i alla fall…

 
 
 
 
 

RSS 2.0