Sigrids snabbguide till lajvtyper.

Hej!
Som (o)bekant så har jag nyligen kommit hem från lajvet nya möjligheter som silverdolken arrangerade utanför Avesta. Efter lajvet så pratade jag och min syster om varför folk lajvar och vilka olika sorts lajvtyper det finns. Sen har jag tänkt lite mer och kommit på den här listan. Den är inte helt komplettt och består av stereotyper som ingen riktigt lever upp till, men många lajvare påminner om en eller flera av dem, jag inkluderad.
  • Bofferlajvaren
Bofferlajvarens främsta drivkraft är att få slåss så mycket som möjligt. Även om situationen inte kräver det ,kommer bofferlajvaren försöka dra igång ett slagsmål, eller helst ett helt krig så ofta som möjligt. När bofferlajvaren inte slåss parata hen om hens coola vapen och hur bra hen är på att slåss. Bofferlajvaren har sällan särskilt utvecklad personlighet eller utrustning och är oftast kille, även om kvinnliga bofferlajvare existerar. Bofferlajvare återfins främst på medeltida fantasy lajv.
  • Intriglajvaren
Intriglajvaren har en gigantisk bakgrundshistoria och miljoner hemligheter. Hen har ett inger med i alla intriger och älskar att spela ut folk mot varandra och vara på flera sidor samtidigt. Intriglajvarens karaktär klarar sig alltid och alla vet vem hen är. Intriglajavare återfinns på alla lajv, men är kanske i sitt bästa element på vampyrlajv.
  • Myslajvaren

Myslajvaren är ofta inte så lätt att hitta förens det blivit mörkt och alla samlas runt elden. Då börjar hen berätta sagor och sjunga sånger, i vissa fall med hjälp av ett instrument. Myslajvaren kan alla sånger av gråfötterna utantill, lär sig genuint medeltida balader och kan fler sagor än disney och om man saknar något kan hen oftast hitta på en ny låt eller saga under lajvets gång. Myslajvarna ger en fantstisk lajvresurs som kan lyfta hela lajvet till rätt stämning. De finns på alla lajv, men är väl vanligast på medeltida fantasy.

  • Misärlajvaren

Misärlajvare åker på lajv för att få testa sina gränser. De vill bli förtryckta och hunsade så mycket det bara går och protesterar vilt om de inte känner sig rädda nog. De sover förfärligt illa, äter sämre och jobbar alltid med något tungt och svårt. Hens ambition är att ta sig så långt borta som möjligt från det trygga Sverige och helt omge sig av misär och labilitet. Misärlajvare finns oftast på postapoclajv, fängelselajv och liknande.

  • Känslolajvaren

Känslolajvaren lajvar för att få känna så mycket som möjligt, de är jättekära, jättearga och jätteldsna. En känslolajvare kan lajva i stort sett vilken roll som helst, så länge de får känna en massa saker. Känslolajvare har full koll på sin karaktär och dens personlighet och bygger ofta allt runt den, så att ens kläder, smycken, namn och ibland även maten den äter är en återspegling av dess personlighet. Känslolajvarna är oftast ganska trevliga att ha att göra med så länge de inte börjar ställa lika höga känslokrav på andra. Och när de får alltför stora hysteriska utbrott.

  • Gearlajvaren

Gearlajvaren har massvis med coolt gear, de är de som spenderar timmar med att få till den bästa ringbrynjan eller letar i veckor efter rätt sorts låda att bygga en steampunkkamera i. De märks på en gång på hur snygg utrustning de har och det är det som är viktigast för dem. Gearlajvaren är väldigt praktisk och gillar att bygga saker, det finns gearlajvare som köper sin utrustning, men oftast så har hen byggt allting. Gearlajvaren återfinns av naturliga själ mest på steampunk, men även postapoc och medeltida lajv hyser många gearlajvare.

  • Fantasilajvaren
Fantasilajvaren är tjjen som blev retad i skolan och nu har plåtrustning och långsvärd som hon slår ner alla som tittar snett på henne med, eller killen som aldrig fick en pojkvän som spelar prostituerad och får sånger uppkallade efter sig. Fantasilajvare är helt enkelt en person som lever ut sina personliga fantasier under lajv. Det är egentligen inget fel med det, även om lajv kanske inte är det bästa mediet att reda ut dem känslorna på, men det kan bli lite påfrestande för omgivningen. Det här är något som alla håller på med till en viss grad, jag t.e.x lever ut mina mycket döda drömmar om att bli präst genom att spela preästinna och utföra ceremonier och det är inget fel med det. Fantasilajvare finns överallt, men är oftast mest utmärkande på fantasylajv, särskilt hos unga lajvare.
  • Nördlajvaren
Nördlajvaren vet allt, kan allt och har läst mest. Det är personen som ser till att hens yllemantel har ylle från rätt sorts får, som fixar fram stickbeskrivningar från 1912 och väver sina egna brickband. Nördlajvaren lajvar för att få fram rätt känsla av tiden lajvet utrspelar sig i och kan bli väldigt irriterad om andra itne tycker det är lika vikigt. En nördlajvare kan lätt retas upp genom att lätt nämna ordert 'sicksakcsömn'. De finns på alla lajv, men mest på medeltida och steampunk samt alla sorts historiska lajv.

Kommentarer
Postat av: Folke

Okej, då ska vi se.Boffer: Att banka på folk är ju kul, men jag är inte så bra på det, så jag spelar helst en karaktär som inte är så bra på det, och såna brukar inte boffra så mycket. Men att spela zombie är faktiskt jätteroligt.Intrig: Jajamän, sånt är härligt. Men det där "klarar sig alltid" stämmer inte för mig...Mys: Visst är det trevligt att mysa, men kanske inte hela lajvet. Ett par timmar på kvällen är lagom.Misär: Har jag inte riktigt provat. Det känns som att jag nog vill spela lite coolare (missförstå mig rätt) karaktärer än så.Känslo: Också en sak som man vill ha ibland, men inte alltid.Gear: Random saker från Röda Korset FTWFantasi: Vet inte riktigt. Jag gillar som sagt att spela zombie, det säger väl allt.Nörd: Absolut. Jag läser varje ord på lajvets hemsida samt länkade Wikipediaartiklar.

2011-10-17 @ 17:50:57
URL: http://perfektfummel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0