Äventyr i folkdräktskonstruktion

Efter många år av funderande på folkdräkt har jag nu, återigen, bestämt mig för att sy en. Då Skinnskatteberg inte har någon egen folkdräkt så vitt jag vet så bestämde jag mig för Norbergs, som ändå ligger nära och som jag besökt väldigt många gånger.

Jag ringde då upp Anna Karin Reimersson som är länshemsöjdskonsulent i Västmanland, hon var otroligt kunnig på ämnet och gav mig en 20 minuters föreläsning. Vad hon förklarade för mig är att folkdräkter i Västmanland och södra Dalarna inte är en särskilt gammal tradition, redan på 1700-talet hade man övergått från livstycke och kjol till klänning på grund av olika faktorer. Dels så hade man råd att följa överklassens mode istället för att ha kvar de gamla kläderna eftersom järnbruket var så lönsamt, dels så ledde de många invandrarna från Belgien etc. till att man fick upp ögonen för Europas mode.

Men alla skulle ju ha en folkdräkt, så man konstruerade helt enkelt en ur tomma luften, den norbergsdräkten som finns idag är alltså helt hittepå. Visserligen är ju all kultur det så det är väl egentligen inget problem för mig, men det vore roligare om det var en äldre tradition.

Delvis på grund av detta så har Västmanland varit väldigt dåliga på att dokumentera folkdräkter, det finns så vitt Anna visste, inga mönster eller beskrivningar, ingen som väver rätt tyg etc. Det är även ovanligt att folk överhuvudtaget gör folkdräkter, även om Anna naturligtvis inte kan svara för alla privatpersoner.

 

Jag är då fast med ett par saker att välja på.

 

1, Sy Sverigedräkten.

Det finns mönster lätt att tillgå, men den är så otroligt ful och om jag ska hålla på med hittepåhistoria vill jag ha snygg hittepåhistoria.

 

2, Göra sin egen.

Det här vore jättecoolt, men väldigt komplicerat. Jag tänker mig typ att jag kollar på gamla saker från skinnskatteberg, målningar, arkitektur etc. och använder det som inspiration till att göra en dräkt. Dock skulle det krävas mycket rotande i gamla arkiv, mycket tänkande, konstruerande av mönster etc. Jag tror inte jag har tid och lust att göra det här bra nog tyvärr.

 

3, Försök hitta i andra hand/hitta och ta bilder.

Det här är väl det realistiska alternativet. Antingen kanske Norbergs hembygdsförening har en folkdräkt man kan titta på och ta bilder av, eller så köper jag en folkdräkt, komplett eller bara delar. Om jag måste kan jag tänka mig att komponera egna delar, eller sy upp likadant av det jag köpt. Hursomhelst så föredrar jag att sy åtminstone en del själv.  Jag ska sätta in en annons i fagerstaposten i sommar och se vad jag får tag på, har jag tur så har någon nån gammal släktings folkdräkt i nån låda som de vill bli av med.


Kommentarer
Postat av: Mattias

Nej inte Sverigedräkten! Alla som har den mista koll kommer titta snett på dig.

Varför inte sy en från där du bor nu? Om jag inte helt missminner mig så har du ju historiska band dit också.

Svar: Ingen plan på att skaffa Sverigedräkt, jag skrev det mest som skämt.

Min pappa är född i Göteborg, men det är inte så långs band och jag känner inte att jag har så mycket historia med staden så jag får se, om det inte blir nått av Norbergsdräkten kanske
Sigrid

2015-06-01 @ 18:51:34
Postat av: Mattias

Puh, jag blev lite orolig där ett tag ...
Jag tänkte väl att du hade bättre koll än så.

Lycka till med syandet, känner jag dig rätt blir det säkert bra.

2015-06-02 @ 18:03:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0