Mysko saker med frankrike

Jag har märkt lite saker i frankrike som är lite konstiga eller bara annorlunda. Missförstå mig rätt, jag älskar frankrike och det är världens fjärde bästa land enligt mig, men de är så egendomliga ibland att jag inte vet vad jag ska säga om dem. Listan är inte i nån särskild ordning och jag har inga studier at backa upp nånting.

 

Man vet att man varit på internet för länge när man disclaimar sina egna blogginlägg

 

1      Mataffärer

Franska mataffärer är jättedistinkta, eller franska affärer över huvud taget är väldigt specialiserade. Pennor till exempel finns inte att få tag på en stor mataffär, i centrala Strasbourg, inte heller går det att ladda på sin mobil där. Visst är det så att man inte bara säljer en sak överallt, men det är mycket mer så här än i Sverige, ljus finns inte i vanliga mataffärer, inte i dekorationsaffärer utan jag fock gå till den fina inredningsaffären Habitat för att hitta det.

2      Hästskorna

På vägen ut till min by i byn marlenheim finns det ett hus med två hästskor över dörren, inget konstigt med det, hästskor betyder ju tur hör som i Sverige. Men det mysko är att de hänger upp och ned så att lyckan trillar ut! Inte undra på att Alcass har haft så mycket oroligheter…

3      Killar

Som de som har läst min blogg har märkt så flörtar man mycket annorlunda i Frankrike än i Sverige. För det första så kan de flörta utan att ha några som helst baktankar med det, utan bara som ett sätt att vara social. Sedan så är de mycket mer framfusiga här, i Sverige så får man upptäcka de mer eller mindre subtila vinkarna killarna ger, här kan de säga rätt ut att vi kanske kan bli ihop.

4      Franska på svenska.

det är kul att se hur man använder vissa ord i svenskan annorlunda, t.ex. lingeri, används i franskan för alla underkläder och ’le lingerie’ betyder tvättstugan.

5      Tider

I frankrike är det mycket slappare med tider än i Sverige, inte extremt, men det märks ständigt. Jag brukar säga att klockan 12 i Sverige är fem i tolv och 12 i frankrike är fem över tolv. T.o.m. bussen är lite små sen och ingen verkar arg eller irriterad över det och tågen ska vi inte tala om, 10 min försent är i tid, huja!

6      Protestantismen

När jag skriver et här har jag just kommit hem från en fullpackad konfirmation (yay) och en sak som jag slog mig av var att de inte bar några konfirmandkåpor. Protestantismen här är mycket slappar än i Sverige, det finns inte särskilt mycket regler eller bestämmelser och det känns väldigt ovant från svenska kyrkan. Jag känner mig faktiskt mer hemma med katolikerna, även om det också har mysko saker för sig.

7      Franska som väldigt övermäktigt förstaspråk

Sanningen är att utan franska i frankrike så får man det svårt. Förutom att all media (förstås) är på franska, så är allt dubbat, och till och med reklamen som är på engelska har för att se cool ut, har en översättning på franska så att fransmännen inte ska börja lära sig engelska och förråda sitt land, elr nått.

8      Bakelser till frukost

’Croissant som man köper i bakelsebutiken, det är en bra frukost’ den här texten kommer från ett barnuppslagsverk och jag vet inte riktigt vd jag ska säga… hur tusan håller de sig så smal när de äter så mycket socker och fett?????

9      Kaffe och cigarett

Detta är något man får leva med, fransmännen klarar sig inte utan sina droger. Så vitt jag vet så är jag den enda vuxna på freihof som inte röker och till hör nu den stolta skara som dricker kaffe som jag vet inte vad.

10  Artighet

Under kermess-festen började jag prata med en herre som hade varit direktör för freihof förut och Joseane bröt in ’känner ni varandra?’ undrade hon och jag ska att vi just hade träffats ’men du säger ju du till honom!’. Pinsamt. Jag har sent om sider lärt mig att säga ni till folk i affärer, men jag pratar så sällan med chefer att jag glömmer bort att säga ni. I Australien var det enkelt, engelskan är mer automatiskt artig.

11  Alkohol

Fransmän dricker inte mer än svenskar, det tror jag inte, men de dricker oftare och det är en viktigare del av deras vardag och välbefinnande. Och de står inte ut med att andra inte dricker, t.o.m. mamman som inte äter gris och utger sig för att vara muslim dricker, det är i kulturen!

12  Högklackat

Är ingenting man bara har på sig på fest, ung som gammal, fransk eller utländsk, i full slöja eller i kortkort kjol, vanlig måndag eller lördagskväll, alla kan ha på sig ett par högklackade skor.

13  För och efterätter

oavsett om det är bröllopsmiddag eller lunch själv i lägenheten en vanlig sketen tisdag så ska man ha förät, och efterätt, punkt.

 

 

Jag skulle kunna hålla på så här i en hel bok, men jag orkar inte

 

Les francais son fou! 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0