Il fait chaud, si chaud

Det är jätte varmt nu och som en uppenbar konsekvens så hr jag bränt mina axlar. Man skulle kunna tänka att en människa med så dålig hy som in skulle ha vett ha på sig solkräm och en riktig tröja när det är varmt, men jag tyckte av nån anledning att det var ett bra ide att åka rullskridskor i två timmar iförd linne. Jag kommer aldrig att lära mig. Någon kylbalsam har jag inte heller har haft på hudkräm vilket hjälper lite, men inte alls tillräkligt, jaja, jag får väl skylla mig själv. Eller så får jag göra som jag brukar göra, skylla på mamma, varför måstade du ha så dåliga hudgener mamma, varför?

 

Sen har jag upptäckt att Strasbourg är stolta ägare till två piccasotavlor vilket var i stort sett en enda anledningen att besöka det moderna museet, jaja, jag gör det ju gratis, så det var väl inget att klaga på egentligen.

 

Idag ha jag försökt baka macarons till emma, som kommer imorgon, de blev rätt misslyckade, men jag hoppas de ska smaka goda.

 

Sa jag föresten att emma kommer imorgon?

 

Wiiie!

 

Detta blogg inlägg skrevs igår men internetet gillade mig inte, så därför kommer det upp idag^^


Mysko saker med frankrike

Jag har märkt lite saker i frankrike som är lite konstiga eller bara annorlunda. Missförstå mig rätt, jag älskar frankrike och det är världens fjärde bästa land enligt mig, men de är så egendomliga ibland att jag inte vet vad jag ska säga om dem. Listan är inte i nån särskild ordning och jag har inga studier at backa upp nånting.

 

Man vet att man varit på internet för länge när man disclaimar sina egna blogginlägg

 

1      Mataffärer

Franska mataffärer är jättedistinkta, eller franska affärer över huvud taget är väldigt specialiserade. Pennor till exempel finns inte att få tag på en stor mataffär, i centrala Strasbourg, inte heller går det att ladda på sin mobil där. Visst är det så att man inte bara säljer en sak överallt, men det är mycket mer så här än i Sverige, ljus finns inte i vanliga mataffärer, inte i dekorationsaffärer utan jag fock gå till den fina inredningsaffären Habitat för att hitta det.

2      Hästskorna

På vägen ut till min by i byn marlenheim finns det ett hus med två hästskor över dörren, inget konstigt med det, hästskor betyder ju tur hör som i Sverige. Men det mysko är att de hänger upp och ned så att lyckan trillar ut! Inte undra på att Alcass har haft så mycket oroligheter…

3      Killar

Som de som har läst min blogg har märkt så flörtar man mycket annorlunda i Frankrike än i Sverige. För det första så kan de flörta utan att ha några som helst baktankar med det, utan bara som ett sätt att vara social. Sedan så är de mycket mer framfusiga här, i Sverige så får man upptäcka de mer eller mindre subtila vinkarna killarna ger, här kan de säga rätt ut att vi kanske kan bli ihop.

4      Franska på svenska.

det är kul att se hur man använder vissa ord i svenskan annorlunda, t.ex. lingeri, används i franskan för alla underkläder och ’le lingerie’ betyder tvättstugan.

5      Tider

I frankrike är det mycket slappare med tider än i Sverige, inte extremt, men det märks ständigt. Jag brukar säga att klockan 12 i Sverige är fem i tolv och 12 i frankrike är fem över tolv. T.o.m. bussen är lite små sen och ingen verkar arg eller irriterad över det och tågen ska vi inte tala om, 10 min försent är i tid, huja!

6      Protestantismen

När jag skriver et här har jag just kommit hem från en fullpackad konfirmation (yay) och en sak som jag slog mig av var att de inte bar några konfirmandkåpor. Protestantismen här är mycket slappar än i Sverige, det finns inte särskilt mycket regler eller bestämmelser och det känns väldigt ovant från svenska kyrkan. Jag känner mig faktiskt mer hemma med katolikerna, även om det också har mysko saker för sig.

7      Franska som väldigt övermäktigt förstaspråk

Sanningen är att utan franska i frankrike så får man det svårt. Förutom att all media (förstås) är på franska, så är allt dubbat, och till och med reklamen som är på engelska har för att se cool ut, har en översättning på franska så att fransmännen inte ska börja lära sig engelska och förråda sitt land, elr nått.

8      Bakelser till frukost

’Croissant som man köper i bakelsebutiken, det är en bra frukost’ den här texten kommer från ett barnuppslagsverk och jag vet inte riktigt vd jag ska säga… hur tusan håller de sig så smal när de äter så mycket socker och fett?????

9      Kaffe och cigarett

Detta är något man får leva med, fransmännen klarar sig inte utan sina droger. Så vitt jag vet så är jag den enda vuxna på freihof som inte röker och till hör nu den stolta skara som dricker kaffe som jag vet inte vad.

10  Artighet

Under kermess-festen började jag prata med en herre som hade varit direktör för freihof förut och Joseane bröt in ’känner ni varandra?’ undrade hon och jag ska att vi just hade träffats ’men du säger ju du till honom!’. Pinsamt. Jag har sent om sider lärt mig att säga ni till folk i affärer, men jag pratar så sällan med chefer att jag glömmer bort att säga ni. I Australien var det enkelt, engelskan är mer automatiskt artig.

11  Alkohol

Fransmän dricker inte mer än svenskar, det tror jag inte, men de dricker oftare och det är en viktigare del av deras vardag och välbefinnande. Och de står inte ut med att andra inte dricker, t.o.m. mamman som inte äter gris och utger sig för att vara muslim dricker, det är i kulturen!

12  Högklackat

Är ingenting man bara har på sig på fest, ung som gammal, fransk eller utländsk, i full slöja eller i kortkort kjol, vanlig måndag eller lördagskväll, alla kan ha på sig ett par högklackade skor.

13  För och efterätter

oavsett om det är bröllopsmiddag eller lunch själv i lägenheten en vanlig sketen tisdag så ska man ha förät, och efterätt, punkt.

 

 

Jag skulle kunna hålla på så här i en hel bok, men jag orkar inte

 

Les francais son fou! Wieee...!

Det här är en text som du ska läsa för att jag ska kunna säga att jag har lagt upp ett inlägg varje dag tills emma kommer hit. Bara åtta dagar kvar! Imorgon kommer hoppeligen en lång utredning om varför fransmän är så mysko, eller lite av anledningarna i alla fall. Mest är det väl en utläggning av vad några saker fransmännen gör som jag tycker är lite konstigt. Skamlös reklam för min egen blogg på min egen blogg…

 

That’s how i roll^^

 

Bisous tout le monde!

 

Ok, den här texten borde varit ute i går, men eftersom min dator bestämde sig för att dö så blev den inte det. Axel är mitt vittne. Därför kommer den andra utlovade texten imorgon. 


En massa kristet dravel

’Jag vill uppmana alla som får denna bok i sin hand att inte bli modfällda av olyckorna utan i stället tänka på att bestraffningen syftar till vårt folks fostran, inte till dess undergång. Det är ju också tecken på en stor nåd att de som syndar inte får hållas en lång tid utan genast möter sitt straff. När det gäller andra folk väntar Härskaren tåligt, för att till sist straffa dem då de rågat sina synders mått. Men med oss har han bestämt sig att vara annorlunda, för att våra synder inte skall nå den yttersta gränsen innan han mäter ut straffet. Därför tar han aldrig ifrån oss barmhärtigheten, och även om han tuktar sitt folk med någon olycka överger han det inte. Detta vill jag ha sagt som en påminnelse; efter denna korta utvikning återvänder jag nu till berättelsen.’

Andra Mackabeerboken Kapitel 6 Verser 12-17

 

Ja, jag vet, jag lovade att jag skulle sluta med bibelcitaten, men när har jag någonsin hållit mina löften på min blogg? Jag hittade den här texten mitt i texter om blod och våld, tortyr av det judar som inte ville avsäga sig sin tro på det mest hemska vis. Bland annat fick en gammal man bli stympad och piskad för att han spottat ut de griskött som lades i hans mun och en pojke blev bränd levande framför sin kor och bröder.

Mackabeerboken är en bok som är tillkommen under tid av ockupation, runt 100 år före Kristus och här ser man vad man faktiskt kan ha bibeln till. För inte är jag så värst angelägen om några folk i en tvåtusenårig text i ett land långt borta. Ok, det var hemskt, nu läser vi vidare, men den här delen gör det hela så verkligt, så nära.

Texten är ett försök att förklara hur något så hemskt har kunnat hända guds utvalda folk, hur Herren Sebaots skyddslingar som står så nära honom som en son står en far kan befinna sig i den här situationen. För författaren pratar inte bara om de folk han beskriver, han pratar också om de folk han skriver till, de folk i fångenskap som inte har någon förklaring på hur det kan ha gått som de gått, varför Gud har övergivit dem.

Själva förklaringen är ganska långdragen och går emot allt vad jag tycker och tror om gud, men det är inte därför jag tycker den är så bra. Vad författaren vill säga är att vi inte ska tappa hoppet, det är inte över än, vi är inte övergivna. Den visar på en så otrolig mänsklighet och fastän resten av texten känns mest som något jag tar mig igenom för att jag är kristen och läser min bibel duktigt så känns det här relevant och nära. För gör vi inte så här hela tiden, försöker hitta förklaringar, orsaker, anledningar, varför kan livet vara så förjävligt om nu gud är god och allsmäktig?

 

En annan intressant sak med texten är hur författaren trycker så hårt på att de fortfarande är guds folk, de är ändå bättre än andra folk och kommer att klara sig för att gud älskar just dem. Jag såg Avatar igen här om dagen och den här texten fick mig att tänka på den filmen. Jake ber gudinnan om att hon ska hjälpa dem i den stundande kampen mot de onda girigbukarna och Neytiri (elr hur det nu stavas) säger att det spelar ingen roll, gudomen tar inga sidor. Så ser jag på det, Gud väljer inte ut folk, det finns inget utvalt folk, till och med aliens (vilka jag verkligen hoppas och tror finns där ute nånstans) är omfattade av guds nåd och kärlek, gud tar inga sidor, han väljer inte och han förkastar inte. Men likförbannat så bestämmer sig na’viernas gudinna för att hon gillar Jake och de vilda djuren kommer till deras räddning. Har vi inte kommit längre i våran teologi? Visst, jag kan ställa upp på att de andra människorna kanske inte förtjänade att vinna, men sen när har folk som förtjänat saker med nödvändighet fått dem? Förutom på amerikansk film förstås.

 

För mig är en gud som gallrar oerhört oanvändbar, en gud som har en mening med alla katastrofer och som väljer att rädda några och fördöma andra kan jag inte leva med. Jag vet inte mycket konkret om gud, men detta vet jag att den gud jag tillber och tror på är en gud som älskar alla, utan undantag och att katastrofer händer, inte för att gud vill det utan för att det råkade bli så, tektonisk aktivitet, dåligt byggda tak, hårda vindar, vad vet jag. Om jag måste välja, för det måste vi alla tillslut om gud är god eller allsmäktig, så väljer jag god. Gud älskar alla, punkt.


Analfabetism.

När man säger ordet analfabet så tänker jag direkt på afrikanska fattiga barn, kinesiska landsbygdsbor, folk långt bort, på andra kontinenter som jag egentligen aldrig kommer att få kontakt med. För mig, som har haft en relation till böcker så länge som jag kommer ihåg och som alltid har kunnat vända mig till böcker för att få tröst, information, drömma mig bort och bara slå ihjäl lite tid. Jag använder läsandet varje dag, på internet, när jag läser böcker, med min franskakurs, när jag ska kola upp när bussen går, listan kan göras meterlång. För mig har läsa och skriva alltid varit något naturligt, något jag har tagit för givet. Jag var tidigt väldigt bra på att läsa även om min grammatik alltid har varit lite hackig^.^

 

Här på freihof finns det en kvinna som är analfabet. Bara att skriva det får mig att känna mig olustig. Denna kvinna kan alltså inte ta del av de stora litterära verken, inte läsa uppslagsverk eller skolböcker, hon kan inte ens läsa busstidstabellen! För mig är det värre än att var blind och döv samtidigt. Och hon ärrunt fyrtio år och även om hon försöker lära sig alfabetet så är det jättesvårt för henne och det förstår jag. Det känns helt absurt, och det får mig att inse hur mycket jag räknar med att läsa, bara det som jag och du gör just nu, att jag skriver ner saker och att du läser är helt omöjligt för henne. Kan man inte läsa och skriva är man på ett sätt helt avskärmad från omvärlden, man kan inte studera, har svårt att få jobb och kan inte ens få grundläggande information om saker.

 

En annan kvinna jag känner här som kom till frankrike när hon var 24 år kunde då inte heller läsa eller skriva. Nu har hon lärt sig, men det måste varit ett helvete. Jag hjälper barnen med läxorna och det är jättesvårt med läsningen och skrivningen och det är inte bara för att franska har en jättemysko stavning.

 

Jag har egentligen inte så mycket att samla ihop texten med, jag är bara så himla taksam att jag kan skriva det här och att du kan läsa det. 


Små genojern, små grenojerna är lustiga att se...

Vad heter de nu, de där gröna djuren som hoppar, du vet dem där som fransmännen äter, de är yngel först och sedan får de långa ben, du vet, de där som kväker? Froda va, visst heter det froda?  Eller vänta, visst är det ett g där nånstans, froga då? ’Små frogorna, små frogorna är lustiga att se…’ Nej, nåt stämmer inte.

 

Jag vet inte vad som är med mig och mitt språk nu för tiden, att prata går bra, att prata går mer än bra, men att tänka, det blir bara ett virrvarr. Av ord från engelska, svenska och franska, även om engelskan verkar vara mest aktiv då det är det språk jag är bäst på som används regelbundet.   Jag vet inte varför jag var så mysko imorse och jag har igen aning varför jag tänkte på frogor, jag menar grenojer, ehh.. du vet vad jag snackar om. Kanske var det för att jag var så himla trött, kanske för att jag frös, kanske för att jag var hungrig. Förmodligen för att jag håller på att bli galen, det låter som en bra ursäkt.

 


Det är kallt >_<#

Det regnar, jättemycket, frusna föräldrar köper vitt vin i hopp om att värma upp sig lite och tappra arbetare håller modet uppe vid de olika stationerna. Det må vara en minifestival men det betyder inte att man inte arbeta, tvärtom har jag inte arbetat så mycket en jag kom till Freihof. Tio timmar blev det totalt, om man räknar in lunchen som jag åt på kontoret. Det låter kanske mycket, men det var mest att stå i kassan till kaféet, lite ströjobb i köket och dela ut mat. Någon cremont blev det inte som utlovat, men man får väl klara sig med pinot gris och öl. Mina fötter värker och jag är lite småkall samt lite hungrig, men det är skönt att det är över i alla fall. Imorgon blir det lugnare 8-12, men det blir ändå ingen sovmorgon, det får vänta tills på lördag då det lyckosamt nog inte är en röd dag så bussarna går som de ska.

 

Jag har lovat (hotat) emma att skriva ett blogg inlägg varje dag fram tills hon kommer så jag får väl göra ett försök^^

 

12 dagar kvar! 


The coundown is on...

Idag är en otursdag... det är 13 dagar kvar tills älsklingen kommer!
Hon var elak nog att inte komma online igår då det var två veckor kvar... 
Imorgon är det en viktig dag, Kristi himmelsfärd, inte på grund av jesus, men de har en liten festival-liknande sak här på freihof. För mig betyder det att jag jobbar från morgon till kväll med att servera saker, men i gengäld så får jag dricka cremont^^ Det ska vara en mängd aktiviteter för barnen, ansiktsmålning, sport och jag vet inte vad. Jag ska som sagt stå och fixa med maten, så även om det hela börjar 11 så måste jag vara där vid åtta. Men mer om detta imorgon.
Nu är det bara en och en halv månad kvar av det roliga, jag har fått mina sista papper att fylla i, order om att köpa biljett och snart kommer info om det sista seminariet, hjalp! Det har gått så himla snabbt! Visst, det ska bli kul att komma hem igen, men jag kommer sakna allt det här, franskan, köket, alla kompisar, Strasbourg, mangan, församlingen, kakorna, träden.. jag kan hålla på så här i en evighet, men jag vet att det bara är ett avgångsstadium. Jag är bara så himla tacksam över att jag kan göra sånt här, att kunna ta in ännu en nation, ett folk i mitt hjärta och även om Sverige är mitt hemland så är Australien och Frankrike väldigt speciella länder för mig och jag önskar bara att jag kunde göra det här i alla länder på hela jorden.  
Jag kommer sakna dig Wangen!

Min älskling kommer hit!

Jag fick just reda på att min älskade emma kommer att komma och hälsa på mig om bara 17 dagar! Vi har pratat om det sedan innan jag åkte så det kändes nästan som om det aldrig skulle hända, men idag så loggade hon in på skype i typ fem minuter för att säga det. Sedan satte hon sig och kollade på tv med sin syrra så nu är jag ensam med mina glada planer för vad vi ska göra den nästan hela veckan hon stannar. Jag ska nog ta ledigt i alla fall ett par dagar så att jag kan visa runt henne ordentligt. Sen vet jag inte riktigt vad vi ska göra, men det blir nog en del roliga saker, det är bra att hon stannar så länge så slipper vi stressa oss igenom Strasbourg och hinner både se staden, min by och bara umgås. Sen så tror jag att eurovision är den helgen hon är här sp vi ska väl se på den, ska se om jag kan få till det att vi ser det på riktig tv annars blir det väl datorn.

 

 

Nej, nu ska jag dansa min happydance och vänta tills hon kommer online igen

 

Wiiiiiiiie!Den här texten är för plottrig för att kunna sammanfattas av en rubrik

I tisdags skalade jag tio kilo potatis och jag är inte ens imponerad av mig längre. Jag börjar bli helt van med att sitta och skala saker i evigheter. Efter potatisen så skalade jag morötter samtidigt som vi fikade och var så upptagen med att prata att jag inte märkte att jag hade skalat för mycket, det är aldrig ett bra tecken…

Sen satt jag i en och en halv timme och skalade kokta potatisar så min rygg var typ död.

 

Idag så hackade jag grönsaker och kött i två timmar och sedan kalkerade jag mot ett fönster så båda mina händer är supertrötta. Att jag sedan hamnade i gräl med barnet jag vaktade var ju inte nån höjdare heller. Kombinerat med övertid på nästan en timme och kall korv till middagen var det inte precis min bästa dag…

 

Sen har min favorit seriebutik slagit igen så jag fick ta mig till den mer nördiga, men lite mer avlägsna manga butiken. Det har även regna hela dagen, jag blev tvungen att byta kläder två gånger. Men jag ser ändå positivt på saker, det kunde varit värre (det kunde regnat mer^^). När jag cyklade från banken (som stängde precis när jag kom, förlåt solnedgång) så såg jag en stackars liftare vid vägkanten, helt dyngblöt.

 

Sen kan jag ge en varningens ord till alla tjejer i frankrike som inte är intresserade av ständig manlig uppvaktning, bär inte kort kjol, jag hat blivit van vid att folk tutar lite på mig eftersom det egentligen inte behöver betyda någonting i frankrike, men idag var det helt galet. Fast alla fransmän är så otroligt artiga när de låtsasflörtar, alltså gör det som jag skulle kalla för att flörta, men bara vill ge komplimanger och inte nödvändigtvis är intresserade. Det tog ett tag att lära sig dessa flörtregler, men nu tycker jag bara det är naturligt att alla killar öppnar dörrar och kan börjar prata med en hursomhelst. Jag kommer väl bli som Anette och få dörrar i ansiktet när jag kommer hem^^

  


Min buss är ondskefull!!

Idag är det den 1:a maj, alltså en helgdag. Man skulle ju kunna tro att bussarna skulle gå som på söndagar och feriedagar idag, men icke. Det verkar inte gå några bussar alls! Så nu är jag fast i den här hålan hela dagen, min älskling svarar inte på mobilen och den ända jag känner i byn har gäster på besök. Great. Så planen för idag blir typ… eh… cykla, kanske, laga mat och sitta på internet och nörda och hoppas på att Hotmail kommer igång.

 

Arghhh_! Bussjävel!

 

Ok, kanske inte borde vara så arg på bussen utan på dem här dryga lata fransmännen som tror att dem kan ha ledigt och arbetardagar hursomhelst. I skrivande stund sitter ett gäng pensionärer i undervåningen och typ äter lunch, jag fattar inte den här byn.

 

Inte min bästa lördag precis alltså, jag ville verkligen in till stan idag, inte bara för att det är dödstråkigt här utan det var faktiskt saker jag behövde göra, som att köpa mjöl (vilket nog inte hade gått för alla affärer är stängda, just ja).

 

Sen så har min bank bestämt sig för att man inte kan skicka pengar hursomhelst, vilket de meddelar en månad efter överföringen. De är också stängda på måndagar så jag kan inte prata med dem förens på tisdag, då jag jobbar hela dagen, så det blir kanske på tisdag, men förmodligen på onsdag.

 

Det enda som funkade var att jag fick tag på lite folk, inte älsklingen, hennes mobil och skype är lika ondsinta som min Hotmail och buss, men min mamma och syster fick jag tag på.

 

Ingen cykling blir det i alla fall, däcket som blivit pumpat igår är det nu punka på, så det funkar inte. Just i tid till att min cykel blev lagad och går att åka med i uppförsbacke, vilket inträffade igår (tack gode gud för galna missionärsfamiljer och deras cykelnördande barn!). Tack gode gud för nördar över hela taget.

 

Hoppas alla som läser det här har en roligare lördag än jag.

 

Räds nördarna, ty de skall ärva jorden

Sigrid

 

Bisous

 

 


RSS 2.0