Universitet, manga och schema

Nu har jag äntligen gått och anmält mig till min kurs, eller nästan i alla fall. Jag har gjort ett test och jag ska nu, den femte oktober, börja läsa en liten franska som andra språk kurs på Universitée Populaire Européene. Skälva universitetspalatset är en otrolig byggnad med massor av pelare och gamla statyer och jättestora salar. Jag måste komma ihåg att ta lite bilder och lägga upp.  Den liknar ganska mycket operan från utsidan, och det enda dåliga är att jag inte ska läsa där, utan ganska nära i ett gansak vanligt hus…, men, men jag tänker ändå smita dit bara för att vara där.

  

Jag visste innan jag åkte att fransmännen älskade serier, men allt jag hört är en underdrift. I varenda liten bokaffär finns en serieavdelning som är minst lika stor som barnboksavdelningen! Jag hade redan innan jag åkte snokat reda på lite manga affärer, men det verkar verkligen inte behövas för manga verkar vara populärt som aldrig förr i frankrike. Det enda dåliga är att allt är på franska vilket resulterar i att min ordning kommer att gå åt skogen (tsubasa som ser så snyggt ut just nu med alla böcker i samma format…) och att inga av mina vänner kommer att kunna läsa dem när jag kommer hem.  En annan lite sorglig sak när det gäller manga är att Dragonball verkar vara den stora grejen och det går mig på nerverna…

 

Eftersom alla inte verkar veta vad jag håller på med (inte jag heller hela tiden) så tänkte jag tala om det, eftersom jag igår fick mitt schema!!!

Min huvudsakliga uppgift är att putta på ungar på gungorna eller att bära runt med dem på ryggen. Men sen ska jag också ha lite lektioner i engelska med dem, hjälpa till med läxor och så. Jag har även lite olika projekt på lut, försökte starta en kör, men det var ingen som kunde hjälpa till och jag får inte arbeta ensam. Men till lucia kommer de få klä ut sig och baka pepparkakor. Jag får göra två saker utöver det vanliga per månad, som utflykter, pyssel och liknande och det tänker jag verkligen utnyttja. Min egentliga uppgift är väl att lära känna barnen och att de ska lära sig något av mig, men riktigt vad får v väl se.

 

Det här blev inte så långt, och det blev inga bilder, men jag lägger upp lite mer bilder av staden och Wangen sen. Och av universitetet så klart!

 

 


helg

Den här helgen har varit en bit av allt möjligt.

 

I lördags åkt jag in till Strasbourg på morgonen och träffade Lovisa, den andra svenska tjejen och Mareike, en tysk volontär som bor i Strasbourg. Jag köpte ett par skor, vilket var väldigt behövligt, mina går sönder hela tiden. Dom här håller väl i alla fall tills jag ska hem får man hoppas.

Det var väldigt skönt att få se staden igen efter veckan i Wangen, det är fint här men väldigt lite att göra. Efter att vi gått runt lite åt vi lunch på ett litet café mitt i Strasbourg. Sen så åkte vi båt på l’ille, floden som Strasbourg ligger på, det är verkligen fint att se staden från vattnet även om jag inte riktigt förstod den franska guidningen från hörlurarna. Jag kände mig som värsta turisten, men det hör väl till antar jag. Och när jag kommer där med min enorma Strasbourgkarta i högsta hand så är jag väl inte mer än en turist, än så länge.

Det är så fint här, alla gamla hus och små caféer och restauranger, dt är helt idylliskt.

ett torn, kommer inte riktigt ihåg vad det är^^

Jag hittar inte riktigt ännu, därav jättekartan, men det kommer väl också så småningom, jag får hålla till i Strasbourg så ofta ag kan.

Efter båtturen så gick jag hem till Lovisa och vi lagade mat. Sedan så gick vi, Mareike och två andra tyska volontärer till en pub, det var en trevlig kväll.

 

Idag så gick jag upp halv åtta, alldeles för tidigt, för att ta bussen ut till Wangen igen (saknar dig Strasbourg!) för att gå på mässa i min lilla lokala kyrka. Jag hade ingen aning om hur man skulle klä sig i franska kyrkor, så jag slängde på mig en lång svart kjol (jag tror det var emma som sa att den var bra att ha, tack för det!) och en t-shirt. Så iklädd t-shirt, jacka, kjol, leggings, röda strumpor med vita prickar (hittade inga andra) och mina nyinköpta conversewannabe skor sprang jag mot kyrkan som just började ringa i klockorna.

Jag kom lite sent, vilket var drygt för jag ville verkligen tala med prästen innan, men det kunde inte hjälpas. Jag satte mig på en tom plats och försökte fatta var de sjöng om.

Hela mässan var väldigt förvirrande, jag hittade aldrig sångerna i sångboken och prästen pratade jättesnabbt, så det var helt omöjligt att hänga med. Men det var rätt kul också, jag kände igen det mesta och kunde gissa mig till det jag inte förstod. Det enda som blev lite problematiskt var vid måltiden då jag försökte förklara att jag är glutenintolerant och han frågar om jag är katolik. Ett ögonblick fick jag panik, de är katoliker, kommer de kasta ut mig nu? Men han sa att vi skulle ta det sen så jag fick välsignelse och satte mig på min plats.

Det visade sig att det inte alls var nått problem med att jag är protestant, även om jag inte riktigt vet om han har förstått det där med glutenfritt, jag får ta det nästa vecka, då jag lovat att komma.

Sen har jag också blivit inbjuden till nån sorts kristen fest ett dop kanske, eller nått liknande, nästa söndag, det kommer nog bli kul.

 

Det var typ det jag gjorde i helgen, det blev mycket om mässan, det är för att jag just kom hem från den och sitter i mitt lilla pittoreska rum och tittar ut över, typ granen eller tallen eller vad det nu är för träd utanför mitt fönster. 


Wangen

Jag sitter här i gassande solsken  efter en liten cykeltur för att titta på den vackra naturen omkring Wangen.
det känns verkligen inte som september, mer som juni, men jag klagar inte.
Från där jag sitter så kan jag se mina öppna fönsterluckor till mitt lilla rum i min lilla lägenhet. det är ungefär lika stort som mitt rum hemma och trots att mina grejer inte riktigt får plats så älskar jag det. det är något speciellt med att ha ett eget rum där man har sina egna grejor. Jag vet att jag ska bo där ett år, så det blir som mitt hem, en punkt däe jag vet var jag har allting (bildligt talat) och där jag vet var jag har mig själv. Som jag skrev så är det en väldigt liten lägenhet, två rum, kök, badrum, toalett, ingen hall eller vardagsrum, men jag älskar den. jag älskar mitt lilla kök och min lilla kyl som är överful med saker eftersom de hela tiden ger oss för mycket mat, mina små överfylda skåp helt utan ordning med en blandning av våra saker och sakerna som de gamla volontärerna lämnade efter sig. man hittar ingenting, men jag älskar det. Det enda problemet är att den är så kal, men jag ska köpa en massa afficher och sätta upp på väggarna, kanske nu på lördag när jag och Alex ska in till Strasbourg.
Hä är en bild av Freihofs ena ingång
Ingången till min lilla gård.
och min dörr, jag vet inte riktigt hur man roterar den, tills jag kommit på det får ni lägga huvet på sne.
Alexander Wachke(?) som jag delar lägenhet med är en tysk kille som valde att göra volontärtjänst istället för att göra lumpen, ganska smart val måste jag säga^^
det är ganska många som väljer det, vilket är anledningen till att det är så extremt många tyskar som är volontärer. Alsace ligger också som ni vet jättenära tyskland, vilket också är en bidragande faktor till att jag nu förstår tyska nästan lika bra som franska, freaky, jag vet. Åter till Alex.
vi passar faktiskt ganska bra ihop med tanke på att vi båda är lata och ingen ser när saker behöver göras. Lägenheten får nog lida för det vad det lider, men just nu funkar det utmärkt. Vi ska laga mat tillsammans i helgen, får se hur det går.
jag har hittat en kyrka som tydligen är både protestantisk och katolsk samtidigt, ska kolla in den på söndag, får se hur den är. Annars är det inte mycket som händeri Wangen, de har en fotbollsplan och nån afrikansk danskurs som jag ska börja på, men det är i stort sett allt. jo, de har ett slakteri, måst kolla in det nån gång. Alex är vegetarian, så det har inte blivit av. 
nu ska jag snart äta middag med några av barnen, det ska bli skönt när jag börjar jobba på riktigt nästa vecka.

Lycka ar att hitta earl grey som loste i skapet

nu har jag sovit en natt i min lilla sota by wangen och det kanns som att leva i en disneyfilm!

det forsta jag gjorde i morse var att oppna mitt fonster och sla upp mina fonsterluckor till mitt lilla pittoreska rum for at titta pa min lilla pittoreska tradgard dar sma pittoreska barn springer omkring.

hela byn tar en kvart att se, men den ar definitivt vart att titta pa. gatorna ar sma, men val asfalterade och man far se upp for de kor som darar.

tyvarr kan jag fortfarande inte fa upp nagra bilder men sa fort jag kan sa ska jag visa alla sma gulliga korsvirkeshus prydda med blommor som byn formligen kryllar av.
att byn ar omgiven av valskotta vingardar gor inte det hela sarskilt otrevligare.
jag har inte smakat vinet i omradet annu, men bade ja och Alex, tysken jag bor med, bastamde att det maste vi naturligtvis gora sa fort vi far chansen. nu borgar jag bli hungrig sa jag ska ga och se om Alex har hamtat maten fran koket sa at vi kan sitta och ata den tillsammans i vart eget lilla kok

Strasbourg

hej

det har borde vara uppe forra veckan man jag har haft lite olika internetmojligheter och har darfor nte kunnat fa upp den an.


Nu har jag varit i Strasbourg i nästan en vecka och känner mig ganska hemma i staden.
Jag och den andra tjejen från sverige kom en dag tidigare än de andra så vi spenderade en dag med att strosa runt i Strasbourg vilket är en underbar gammal stad, jag älskar den.

Vi har varit på en kurs nu, alla volontärer i Frankrike och jag har träffat en massa folk, de flesta tyskar.
Jag ska bo med en av dem, Alexander, och imorron ska vi åka till garen (tågstationen) och möta Mdm Crusty som ska köra oss till min lilla by Wangen.
Det har varit en väldigt kul vecka, vi har tittat på det europeiska parlamentet, vilket var intrressant
det här är fran den stora salen i mtten, dar alla parlamentariker sitter och rostar (det blir sa kul utan prickar^^)

vi spenderade resten av veckan till att mota andra volontarer, ga pa seminarier, leka och lata bli att sova.

jag skulle vilja ladda upp mer bilder, men det vill inte mitt internet, sa det far bli en annan gang

RSS 2.0