White, E. B; Charlotte's Web

- Utkommen 1952
- Handling Det här är en klassisk barn-möter-djur bok om Fern, en flicka som en dag tar hand om den minsta grisen i kullen och hur grisen, som heter Wilbur, blir större och blir vän med en spindel vid namn Charlotte.
- Karaktärer Fern själv är ganska stereotyp tjej med djur, men som tur är så är fokus väldigt sällan på henne. Det är istället Wilbur som är huvudpersonen som strävar efter att slippa bli julskinka genom att ta hjälp av den fantastiske Chalotte. Wilbur är gullig och naiv, men utan att bli särskilt tråkig. Han lyssnar mycket på de andra som bor i bondgården och är allmänt lite osäker på sig själv. Charlotte å andra sidan är bokens rikiga stjärna, hon är smart, cool, gammal och vis ien sorts blandning mellan klok mentor och cool kompis. Hon är även roligast att läsa om. Det finns en del andra karaktärer, både mäniskor och djur, men då boken är väldigt kort så hinns det itne med att utveckla dem särskilt mycket,
- Språk Det här är en barnbok, menat att läsas av banr som just har lärt sig läsa själva så den är ganska enkel och ganska händelserik. Det är sällan tid att fundera och filosofera över saker, utan det ska hända grejer hela tiden. Som barnbok så tycker jag det är helt ok språk, inget fantastiskt, men det gör sin uppgift väl och jag kan tänka mig att det är en fantastisk första bok.
- Slutsats Jag rekommenderar den här boken just till folk som just har börjat läsa själva. Den är itne så bra att jag tycker den är värd att läsa även för vuxna. Den ska tydligen vara jättekänd och älskad i den engelspråkiga världen och jag förstår varför, men det är inte en bok man läser igen och igen.Jaf ger den 2 och en halv awkward lolita miner



Tartt, Donna; Den hemliga historien

- Utkommen 1992
- Handling Richard är en ganska vanlig kille som kommer till Hampden för att studera. Efter lite om och men så hamnar han i en väldigt intressant och ganska märklig klick av gregiskastuderande ungdomar. Vad som börjar som en glad liten grupp blir snart obehaglig när Richard förstår vad hans nya vänner egentligen håller på med.
- Karaktärer Richard är ganska meh, han har väldigt få åsikter och håller alltid på att göra något för de andra 'coolare' karaktärerna. Kanske ska detta symbolisera att han är blyg och följer grupptrycket, men jag tycker det hade varit intressantare om han hade haft ltie mer egna åsikter. Och hans föräldrar är alltid oangerat utanför storyn. De andra karaktärerna å andra sidan är fyllda med personalitet och knäppa ideer. Vi har Henry, inåtvänd, jobbig, egoistisk, geni eller bara han som egentligen tar hand om alla? Tvillingarna, Charles och Camilla som antingen är lite för perfekta eller bara galna, Francis, the tolen gay guy som är den osm verkar vettigast i gruppen, ja, han och Camilla (cojnsidence? I think not!). Sen finns Edmund, eller Bunny som han kallas, eller Hunny som jag har döpt honom till. Bunny är den jobbigt dryga typen som alltid gör fel, men som man alltid vill ha med när det är fest och som man av någon anledning lånar pengar till fast man vet att man aldrig kommer få igen dem. Vänskapskretsen är väldigt labil, men det gör bara att den blir mer intressant. Sen finns det Julius, den fantastiske mentorn som är npgon sorts blandning av Jesus, Hercules, Dumbaldore och Gandalf. Han är itne med så mycket i boken förutom när folk talar om honom, vilket är ganska ofta.
- Språk Fantastiskt språk! Den här boken tar upp väldigt jobbiga saker, incest, mord, djurplågeri, almän gore och massvis med drogproblem, men Tartt lyckas undvika att beskriva vad som faktiskt händer utna istället fokusera på hur karaktärerna reagerar på det som hänt. Nästan inga av bokens jobbiga scener finns beskrivna när de händer, utan de sipprar frma genom historien genom att de pratas om eller enbart antyds om. Mycket skickligt, det roliga med döda grisar är inte att de blöder, utan att de påverkar folk.
- Slutsats Det här är en riktigt bra bok, den är ganska hemsk, men på ett hanterbart sätt och den tar upp många jobbiga grejer. Den är inte vad jag skulle kalla realistisk, men den är så bra skriven att man förlåter den. Jag rekommenderar den till alla som vill läsa om mysterier utan att läsa deckare. 4 av fem awkward lolita miner!
OOTD

OOTD

OOTD

Sebold, Alice; Flickan från ovan

- Utkommen 2002
- Handling Flickan från ovan handlar om 14-åriga Susie Salmon som blir våldtagen och mördad. Från himlen vakar hon sen över sin familj som måste hantera sorgen. Boken sträcker sig över flera år och mycket hinner hända.
- Karaktärer Förutom Susie finns det en mängd med karaktärer, hennes pappa, mamma, syster, bror och intet att förglömma fantastiska mormor, hennes mördare och hennes skolkamrater. Jag gillar hur Sebold lyckas fokusera på alla karaktärerna utan att det blir för mycket. man får lära känna de flesta och det känns inte som om det finns några sidokaraktärer, utan alla får lika mycket plats och lika mycket utveckling. Undantaget är förstås Susie som bokens huvudperson alltid är medverkande. Det är snyggt hur Susie aldrig egentligen står i centrum, förutom då hon är ensam med sig själv så handlar boken om hur de som stod henne nära hanterar att hon är borta, samtidigt som hon finns i skuggorna och hör på. Det är ltie tråkigt att Susie inte reagerar särskilt mycket, det kansek ska representera himlens lugn, men hon är aldrig arg eller förtvivlad, utan tar allt väldigt lugnt. Susies mördare är också en intressant figur, fastän lite stereotyp och inte den mest minnesvärdiga karaktären i boken. Sen blev jag lite besviken på att de inte tar upp gud. De nämner inte ens möjligheten att Gud skulle kunna finnas och Susie, med sitt vanliga lugn, frågar inte ens efter Gud.
- Språk Det är välskrivet och trevligt, men inte mer. Vissa delar är väldigt bra gjorda, medans andra itne riktigt klarar sig, men överlag är det ett bra språk.
- Slutsats Mycket trevlig bok, man kan deffinitivt läsa värre, men den kommer inte att förändra ditt liv heller. Jag ger den 3 awkward lolitaminer av 5.
OOTD

OOTD

OOTD

Hälsosam viktn enligt japanskt bantningspreparat

Karins hår

Sigrids snabbguide till lajvtyper.
- Bofferlajvaren
- Intriglajvaren
- Myslajvaren
Myslajvaren är ofta inte så lätt att hitta förens det blivit mörkt och alla samlas runt elden. Då börjar hen berätta sagor och sjunga sånger, i vissa fall med hjälp av ett instrument. Myslajvaren kan alla sånger av gråfötterna utantill, lär sig genuint medeltida balader och kan fler sagor än disney och om man saknar något kan hen oftast hitta på en ny låt eller saga under lajvets gång. Myslajvarna ger en fantstisk lajvresurs som kan lyfta hela lajvet till rätt stämning. De finns på alla lajv, men är väl vanligast på medeltida fantasy.
- Misärlajvaren
Misärlajvare åker på lajv för att få testa sina gränser. De vill bli förtryckta och hunsade så mycket det bara går och protesterar vilt om de inte känner sig rädda nog. De sover förfärligt illa, äter sämre och jobbar alltid med något tungt och svårt. Hens ambition är att ta sig så långt borta som möjligt från det trygga Sverige och helt omge sig av misär och labilitet. Misärlajvare finns oftast på postapoclajv, fängelselajv och liknande.
- Känslolajvaren
Känslolajvaren lajvar för att få känna så mycket som möjligt, de är jättekära, jättearga och jätteldsna. En känslolajvare kan lajva i stort sett vilken roll som helst, så länge de får känna en massa saker. Känslolajvare har full koll på sin karaktär och dens personlighet och bygger ofta allt runt den, så att ens kläder, smycken, namn och ibland även maten den äter är en återspegling av dess personlighet. Känslolajvarna är oftast ganska trevliga att ha att göra med så länge de inte börjar ställa lika höga känslokrav på andra. Och när de får alltför stora hysteriska utbrott.
- Gearlajvaren
Gearlajvaren har massvis med coolt gear, de är de som spenderar timmar med att få till den bästa ringbrynjan eller letar i veckor efter rätt sorts låda att bygga en steampunkkamera i. De märks på en gång på hur snygg utrustning de har och det är det som är viktigast för dem. Gearlajvaren är väldigt praktisk och gillar att bygga saker, det finns gearlajvare som köper sin utrustning, men oftast så har hen byggt allting. Gearlajvaren återfinns av naturliga själ mest på steampunk, men även postapoc och medeltida lajv hyser många gearlajvare.
- Fantasilajvaren
- Nördlajvaren
OOTD

Rosetter


Paranoia
